food and architecture fair amsterdam

In de mooiste markthal van het Amsterdam Food Centre vond gister de Food & Architecture Fair plaats, één van de evenementen tijdens de Dag van de Architectuur. Het grote monumentale pand in Amsterdam West is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek, maar voor dit event werd een uitzondering gemaakt. Er werden tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en workshops gegeven over architectuur en food. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een mini-moestuin voor stadsbewoners, een smaaklessen voor kinderen, een expo over hoe voedsel dichter bij de stad kan worden gebracht, tips over stadstuinieren en het maken van zaadbommen.

Zoals gezegd was er van alles te doen. Ik heb mijn eerste mini-moestuin van Farming the City (organisatie die het stadsboeren toejuicht) mogen maken, die nu staat te pronken op de tuintafel. De lezing Eat Look Play, Every Day vond ik heel interessant om bij te wonen. Chef-kok Alain Caron (Masterchef) en Rob Wagemans (Concrete, designbureau) vertelden op speelse wijze de invloed die architectuur op food heeft en andersom. Om en om toonden ze op een groot scherm foto's met als thema vrijheid, ego, sensualiteit en smaak en legden hun interpretatie daarvan uit. De visies van de twee waren soms heel verschillend, wat het heel leuk en afwisselend maakte. 


Naast alle interessante informatie die we kregen, hebben we even rondgestruind op de markt, waar ZTRDG en een aantal van 'hun' vrienden stonden zoals Brandt&Levie (worstmakers), Willem&Drees met kisten vol groente en Desem&zo met heerlijk brood. Oud collega Claire Sullivan (die als foodstylist vaak bij Willem op de studio werkte) organiseerde het My Table pop-up restaurant en maakte stapels broodjes, salades, verse fruitshakes en fan-tas-ti-sche pancakes met bosbessen.

'De boer komt naar de stad', vertelde Li Edelkoort een aantal jaren geleden tijdens een trendseminar. Dat klopt zeker, als je ziet welke initiatieven er allemaal ontstaan op het gebied van stadsboederijen, eetfabrieken, verticale moestuinen en daktuinen. Bedrijven en burgers werken samen om steeds meer van de grond te krijgen en ik hoop dat deze trend nog heel lang zal duren.2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...