stach food masterclass

Laatst werd ik door Stach uitgenodigd om een masterclass Steak Tartare maken bij te wonen. Stach runt in de Van Woustraat in Amsterdam een winkel waar je lekkere kant-en klaarmaaltijden kunt kopen en eten. Daarnaast kun je je lol op met al het lekkers wat er in de schappen staat en organiseert Stach zo nu en dan achterin de winkel gratis 'kookles'. Met behulp van een professional in de keuken leer je in twee uurtjes een goeie bechamelsaus te maken of zoals nu de tartare. Goed idee! Dat wilde ik meemaken.

Steak tartare, hoe maak je die nu eigenlijk vroeg ik me af? Ik was niet de enige; via Stachs facebookpage kon je je aanmelden. Er was behoorlijk wat respons. Zes gelukkigen werden uiteindelijk gekozen en stonden eergister klaar om er precies achter te komen hoe je het vlees goed snijdt, hoe je de tartare op smaak brengt en - last but lot least - hoe je een ei pocheert! Vooral dat vond ik leuk om te weten! Chef Jan-Willem Teunis (die met Stach de menu's bedenkt voor zijn winkel) laat ons zien welk vlees hij gebruikt (lendebief) en helpt ons stapje voor stapje. We drinken lekkere wijn, maken notities en stellen vragen. Voor we het weten is de tartare klaar en komen we bij het spannendste deel aan: de eitjes. Belangrijke tip van Jan-Willem is dat ze kakelvers zijn en dat je een flinke hoeveelheid azijn in het water giet voor je de eitjes uit het kopje in het water schenkt. (Op dit filmpje van ZTRDG zie je hoe je een ei kunt pocheren. Volgens een andere techniek, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Op internet zijn er vast nog meer te vinden).

Niet veel later zaten we met z'n allen te genieten van een heerlijke steak tartare. Het was een erg leuke masterclass, ons groepje was erg enthousiast en we kunnen eigenlijk niet wachten tot Stach weer een workshop gaat organiseren. Wij weten stiekem al wat er op het menu staat. Mocht je een klasje bij willen wonen, hou dan zijn site extra scherp in de gaten.

Dank je wel Stach, het was een leuke avond en ik ga binnenkort mijn eerste steak maken!
(voor een recept van steak tartare, zie onder de foto's).







Hier is een recept van de Steak Tartare a la Jamie (helaas zonder gepocheerd ei).
Voor 8 personen
1 groot ei (eventueel), 3 sjalotten, fijngesnipperd, 8 augurken, fijngesneden, 2 tl kappertjes, fijngehakt, 800 g biefstuk, gehakt, met de hand of vleesmolen, 1 el dijonmosterd, blaadjes van enkele takjes dragon, kervel en bladpeterselie, sap van ½ citroen, extra vergine olijfolie en 1 baguette, voor erbij

1 Gebruik je het ei, kook dat dan 7 minuten in water met wat zout. Laat het schrikken en afkoelen in koud water.

2 Doe de sjalotsnippers, augurken en kappertjes in een kom met de gehakte biefstuk, mosterd and een mespuntje zout en peper. Voeg de meeste kruiden, het citroensap en een scheutje olijfolie toe. Pel het hardgekookte ei en rasp het erdoor (eventueel). Vermeng alles met je handen, proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Voeg naar smaak meer kappertjes, augurken of mosterd toe. Rangschik de steak tartare op een bord, bestrooi met de bewaarde kruiden en serveer met brood.
Tip Als er wat tartare overblijft, kun je er heerlijke burgers van maken.

2 comments:

  1. weer eentje voor het to see and do lijstje bij ons volgende bezoek aan Amsterdam! bedankt voor de tip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ik heb wel een hele lijst voor jullie! Maar ik denk dat je dan wel zeker een week moet komen haha!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...