food in the hood - part 3 - het oogstfeest amsterdam roest

Gisteren stond de nieuwe aardappel in het zonnetje. De Youth Food Movement (een jongerenbeweging dat zich inzet voor een eerlijker en duurzaam voedselsysteem) organiseerde het oogstfeest om te vieren dat het seizoen van de nieuwe aardappel is begonnen. Vroeger werd dit groots gevierd (vooral op het land), maar in de stad kennen we dit fenomeen nauwelijks meer. Ik in ieder geval niet. Dus dacht het YFM; we gaan de nieuwe oogst vieren en halen de boeren naar de stad! Daarnaast werd dit feest georganiseerd om de samenwerking tussen LTO Noord boeren en de Voedselbank te bezegelen. Dat gebeurde met de overhandiging van de zogenaamde gouden aardappel. Wil je precies weten wat deze samenwerking inhoudt, klik dan hier.

Amsterdam Roest was de perfecte lokatie voor dit festival; niet gepolijst of af, maar rauw en stoer, net als de aardappel zelf. Buiten op het terrein stond een grote gaarkeuken waar hard werd gewerkt voor het diner die avond. Ik weet niet hoeveel aardappels er zijn geschild, maar vast enorm veel! Er werd verse chips gefrituurd, zo vers heb ik ze niet eerder gegeten. Flinterdun gesneden aardappels die één voor één werden drooggedept voor ze in het grote frituurbad werden gedaan. Ze smaakten fantastisch, met een klein beetje zout en wat gedroogde kruiden. Verderop kon je aardappel schieten, maar daar heb ik niet veel van gezien.

Binnen een oude werf was het een gezellige drukke boel met veel mensen met in het stralende middelpunt onze Hollandse Nieuwe! De aardappels gingen in jute zakken aan het plafond of stonden tentoongesteld door de ruimte heen. Aan de lange picknicktafels zaten mensen zij aan zij te genieten van hun bordje eten.Vooraf kocht je stempels die je kon inwisselen voor heerlijke aardappelgerechten. Van soep tot stamppotje met lekkere worstjes van Brandt& Levie, de nieuwe aardappel liet zich erg goed smaken. De avond was een groot succes en na een paar uurtjes was er geen gekookt aardappeltje meer te vinden!

Het was leuk om te zien hoe enthousiast iedereen reageerde op dit festival, het was wat mij betreft ook echt een Feel Good Festival. Er was muziek, je kon lekker eten en het publiek was divers. Ik hoop dat dit feest een terugkerend event gaat worden, eentje waar je in mei al naar uit kijkt. Wat zo lekker kan lokaal geteeld eten zijn. Gelukkig worden we daar steeds vaker aan herinnerd, onder andere door het YFM-team!
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...