food in the hood - part 2 - het smaakwarenhuis de lage landen

In het tweede deel van mijn leuke local-food excursie (zie hier deel 1), werd mij laatst Het Smaakwarenhuis De Lage Landen in de oren gefluisterd. Na het bekijken van de site was ik nieuwsgierig, want het warenhuis verkoopt alleen producten die uit 1 van de 17 provincies der Lage Landen afkomstig zijn. De Lage Landen bestonden in de 17e eeuw uit Nederland, België, Luxemburg en een stukje van Noord Frankrijk*. Dat is een behoorlijk gebied!

Breda is de stad waar het warenhuis gevestigd is. Centraler kan bijna niet. Een prettige lichte winkel waar je bij binnenkomst door medewerkers wordt onthaald met allerlei lekkers uit 1 van die 17 provincies. Dat begint goed. Het interieur is ruim opgezet, zodat je eigenlijk geen ouderwetse toonbanken hebt, waar je vroeger nooit achter mocht komen. Dat geeft een vrij gevoel, het is open. Er is een koffiehoekje met vers gebakken brood en koekjes, de groente en het fruit kun je zelf pakken, en de specialisten in de winkel helpen je vriendelijk met iedere vraag die je maar hebt. Je kunt er voor bijna alles op je bord terecht. Bij iedere walnotenolie, geitenkaas, bessenjam of uienchutney staat een klein bordje met daarop een fotootje van de producent, een korte omschrijving en een landkaartje. Zo zie je meteen wie het heeft gemaakt, wat erin zit en waar het vandaan komt. Heel slim, informatief en toegankelijk. En o ja, een groot deel van de producten is biologisch geteeld.

Achterin de winkel is de keuken, waar nu al soepen en jams worden gemaakt. Verser kan niet! Binnenkort starten ze met een vishoek en er zullen vast ook meer vleesproducten verschijnen. In september wordt het restaurantgedeelte geopend met leuke Piet Hein Eek meubels. Daar kun je alles proeven wat de winkel, de producenten en het seizoen te bieden hebben.

Tenslotte nog leuk om te vermelden, dit is het enige adres dat ik ken met een biechtlijst. De producten die ze verkopen komen voor 95% uit de Lage Landen. De overige 5% zijn bijvoorbeeld cacaobonen of specerijen, die niet in Nederland worden geproduceerd. Daarvoor hebben ze die lijst opgesteld, om zo volledig (en eerlijk) mogelijk te zijn. Heb je een goed lokaal alternatief gevonden? Meld het ze, dat horen ze graag.

*opgemaakt door kaartendrukkerij W.J. Blaeu, meer info zie hun site

3 comments:

 1. Daar ga ik een keertje kijken. Klinkt goed!

  ReplyDelete
 2. Wat een leuk stuk en mooie foto's met Instagram ; ) Smaakwarenhuis de Lage Landen is zeker een aanrader om langs te gaan! Alles lekker van Dichtbij!! mmmmmmmmm

  Gr. Bart

  ReplyDelete
 3. Hi Bart, het is zeker een superieure plek, toen ik ging was het eetgedeelte nog niet open. Maar dat is nu bijna wel zover, dan kun je alles proeven! Lijkt me nog leuker : ))

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...