blog jamie magazine: humu-licious

HUMU-LICIOUs

Ik heb de humus (of hoemus) herontdekt. Toen ik nog studeerde kocht of maakte ik het nooit, koos liever voor roomkaas op toastjes en wat knabbelnoten als borrelhapje. Dat is inmiddels verleden tijd. Het is gemaakt in een paar minuten, supergezond en goed te combineren met rauwkost of geitenkaas. Maar ook zijn er ontzettend veel smaakvarianten te bedenken, met de klassieke versie als uitgangspunt. In Engeland zag ik ze al liggen in de supermarkt en langzamerhand ook hier. Laatst kwam ik in een winkel waar wel 16 varianten te koop waren; met koriander, avocado, zongedroogde tomaten, gegrilde groente, kerrie, kaneel en mango, aubergine, walnoot of peterselie. Wat een feest! Ze zaten in grote aluminium bakken, het leek wel schepijs.

In het boek ‘Veggiestan’ van Sally Butcher (Uitgeverij Karakter, € 22,95) kwam ik weer iets nieuws tegen; daar werden de kikkererwten vervangen door doperwten. Hier is het recept:

Doperwtenhumus
6-8 personen
500 gr diepvrieserwten, 2 el tahin, sap van 1-2 citroenen, 2 el extra vergine olijfolie, 2-3 tenen knoflook (fijngesneden), 1 afgestreken tl komijnpoeder, half bosje verse peterselie, zout en peper. Om te serveren: extra vergine olijfolie, snufje cayennepeper.

Breng de erwten aan de kook in een pan en kook zo’n 5 minuten. Giet af en spoel na met koud water. Doe ze in een blender met tahin, citroensap, olie, komijn, knoflook en peterselie. Laat even draaien. Het is waarschijnlijk te dik, dus voeg 2 el koud water toe. Breng op smaak, serveer in een kom, besprenkeld met de olijfolie en bestrooid met wat cayennepeper.
Probeer ‘m eens met knapperig gefruite ui of als vulling van gepofte aardappel. En, handig, je kunt deze humus goed invriezen.

Marieke Verdenius
Is: redacteur (online en offline) van Jamie magazine
At: dit weekend haar eerste ijsje om het lenteseizoen te openen
Drinkt: vlierbloesemsiroop aangelengd met water of spa rood
En leest: De Fotodetective van Hans Aarsman

O ja het adresje van het humus-paradijs heet Le Sud



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...