summer salads by jamie oliver

Wat heerlijk die zon! Met dit stralende weer wil ik het liefst zo veel mogelijk buiten zijn (lukt niet deze week ivm werk) en al helemaal kort in de keuken. Daarom was ik helemaal blij toen ik deze salade's van Jamie Oliver zag in zijn boek Te Gast bij Jamie. Ze passen perfect in het seizoen en zijn handig voor iedereen die nu aan het oogsten is uit eigen moestuin! Dus haal die radijzen, bieten, wortels, nieuwe aardappels, verse kruiden en sla maar tevoorschijn en maak één van deze heerlijke toppers!

Knapperige tuinsalade
zie recept onderaan

Knapperige radijssalade met dragon
zie recept onderaanZomerse salade met zalm, dille en nieuwe aardappeltjes
Klik hier voor het recept
Knapperige tuinsalade voor 4 personen
1 wortel, 1 biet, 1/4 komkommer, 
klein bosje radijs of andere knapperige groente, zeezout en peper, 4 eetlepels ciderazijn, handvol gemengde zachte tuinkruiden zoals munt, dragon, bladpeterselie en basilicum, alleen de blaadjes, extra vergine olijfolie 

Schil en was de groenten. Snijd alles klein of doe zoals ik en doe alles gewoon in een keukenmachine met een fijne snijplaat (het is wel zo makkelijk, dus waarom niet?). Een goede of foute manier bestaat niet, als het maar lekker wordt. Als de topjes van je radijzen bijvoorbeeld heel gaaf zijn, kun je die er ook gewoon aan laten zitten. Doe alle geprepareerde groenten met een flinke snuf peper en zout en de ciderazijn in een kom en hussel alles in 10 minuten vijf of zes keer. Dit is een licht zurige dressing die de heerlijke, natuurlijke smaken van de groenten versterkt. Je kunt de salade meteen serveren, maar je kunt hem ook in de koelkast zetten tot je zover bent. Hak vlak voor het serveren de blaadjes van de zachte kruiden in smalle reepjes, en doe ze met een of twee scheutjes extra vergine olijfolie in de kom. Hussel alles nog een laatste keer en proef of de salade goed op smaak is. Pak steeds voorzichtig een plukje tussen duim en vingers leg de salade in een luchtig hoopje op een bord. Sprenkel er nog wat extra vergine olijfolie over en zet de salade op tafel.

Knapperige radijssalade met dragon
Was een bos radijzen en snijd ze afhankelijk van de grootte in helften, kwarten of plakjes; laat een paar jonge blaadjes zitten. Doe ze in een serveerkom. Hak een handvol dragonblaadjes fijn en strooi ze over de radijzen. Maak de salade aan met een scheut rodewijnazijn, eenzelfde hoeveelheid raapzaad/extra vergine olijfolie en een snufje zeezout en peper, en zet hem meteen op tafel. Ook erg lekker met een paar gehakte druiven en een beetje verkruimelde feta.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...