made by claar verdenius - pronk

De familie Verdenius google ik regelmatig. Ik vind het leuk om af en toe wat meer te lezen over waar iedereen mee bezig is of heeft gedaan. Vorige week deed ik een extra leuke ontdekking. Want ik vond twee websites waar foto's waren geplaatst van mijn grootmoeder Claar Verdenius (voor ze trouwde met mijn grootvader heette zij Claar Pronk). Bij het Nederlands Fotografiemuseum in Rotterdam liggen dozen vol materiaal, dat zij voornamelijk in opdracht maakte. De foto's hieronder zijn daar een kleine selectie van. Familiefoto's zul je er niet tussen vinden, die liggen allemaal opgeslagen bij mijn tante Ariane in Brussel. Maar deze had ik niet eerder gezien.

Een aantal jaren geleden zijn we met de familie een keer door een grote verzameling foto's heengegaan, die nu worden beheerd in Rotterdam. Wist je dat het een paar dagen duurt voordat ze geacclimatiseerd zijn? Je moet echt een afspraak maken om deze foto's van soms bijna 80 jaar oud (!) te mogen bekijken - en, alleen mét handschoenen aan.

Het leek wel een schatkist die werd geopend; foto's gemaakt op het toneel, foto's uit Parijs, foto's van kinderen, maar ook stillevens en een paar reclamefoto's. Je wandelt eigenlijk even haar leven binnen als je ernaar kijkt. Het museum beloofde binnen een aantal jaar foto's te scannen en online te zetten. Precies daarom was ik zo verrast door deze vondst. Ik hoop dat er nog veel meer bij komt, er is nog zoveel meer moois, kijk maar eens via deze link.

Deze foto's vond ik via de sites van het Nederlands Fotomuseum en Het Geheugen van Nederland. In de bijschriften staat meer informatie. Op de eerste zie je zelfs mijn grootmoeder staan! Ik hoop binnenkort meer (familie)materiaal te kunnen laten zien, wordt vervolgd...

1939 Utrecht, januari opening van het fotoatelier van Claar Pronk
(middenvoor staand met ketting) met collega fotografen
1935 - 1936 Parijs, stilleven met kop, schotels en melkkan

1935 - 1936 Parijs,  portret van jonge vrouw

1939 - 1940 Utrecht, onder de Domtoren

1964  - 1980 Nederland, meisje met de geit

1935 - 1936 Parijs, marktkraam
1970 - 1980 Nederland, meisje met platenspeler

4 comments:

 1. Mooi Mariek en bijzonder dat dit van je grootmoeder is...
  x Hilde

  ReplyDelete
 2. Thanks Hilly!

  Ik hoop echt dat ik snel meer materiaal kan laten zien, maar eerst moet het in Amsterdam zijn, voordat ik 't kan scannen...

  Kus!

  ReplyDelete
 3. Leuk! Zou het Groot zelf zijn onder de domtoren?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...